House of the Week: Merewether | Photos

While many couples often downsize from homes to units, the owners of this Merewether property used the site of a unit complex to build a home for two.

Working with Glen Spicer from EJE Architecture and Jeff Malone and Mark Gray, of Malman Constructions, the original property was knocked down to make way for the rebuild.

“The challenge was to create a house that was comfortable for two people most of the time but able to accommodate several guests at once or larger extended gatherings in a relaxed manner,” Malone says.

“So it needed to have spaces which were warm and cosy for one or two, but also able to open up as larger spaces for a large group.”

Malone says the owners wanted a home that had an open-living feeling but still considered privacy, a great space that was functional for entertaining guests and a place that people could come and stay with everything they needed on the one level.

“The other challenge was to create a home that took advantage of views, sunlight, the potential for a variety of outdoor spaces and the need to protect these spaces from the sometimes extreme coastal environment,” Malone says.

The home’s lower level has three bedrooms, all with built-in wardrobes, and interior design by Louise Walsh. Two of the bedrooms feature garden views.

The spacious main bathroom has a frameless shower, large bath and separate toilet.

A self-contained kitchenette and lounge room with an office desk and shelving, makes the bottom of the house fully functional for guests and entertaining.

The two-car garage has extra room to park a camper trailer, while the laundry opens out on to a side court yard with an outdoor shower (“perfect after those summer days at the beach,” Malone says).

An entertaining area with an outdoor open fire pit and bench seating built in to the sandstone walls are highlights of the backyard.

Inside, a timber staircase leads up to the open-plan living and dining area and kitchen, which has a butler’s pantry.

The lounge area has a fireplace and views to the property’s centre garden and pond.

Off the lounge room is a large entertaining and barbecue area featuring aluminium louvres.

Malone says this creates a feel of privacy from neighbours and protection from the weather.

A staircase leads down to the backyard entertaining space.

The top level also features the master bedroom.

It has a his and hers walk-in wardrobe and an ensuite.

A highlight in the main bedroom are two large double-glazed doors that open on to an alfresco area with aluminium louvres and a high ceiling, creating an open and naturally-lit entertaining space.

Malone says the extensive use of louvres throughout the house allows the light, wind, and breezes to be controlled, ensuring the spaces are very comfortable to be in.

“The seamless nature of indoors and outdoors works extremely well,” he says.

The property’s highlights continue outdoors.

At the front of the house, a stone wall divides the driveway and front entrance.

Malone says the wall was hand-crafted with individual pieces of stone to create the striking effect and the colours in the stone reflect perfectly with the style of the home.

“The Howqua is a natural granite and it is also carried out to the backyard,” he says.

Terras Landscape Architects worked on the exterior spaces.

“Terras Landscape Architects really value-added to an already amazing project making the outdoors part of the inside spaces,” Malone says.

“I love the walking in the front door and seeing the pond extend the view line out into the courtyard.”

Malone especially appreciates the owners’ level of satisfaction and enjoyment living in the spaces and how well the home works for them.

“There is nothing more rewarding than seeing a client love every aspect of their new home,” he says.

“The project was blessed with clients who were able to articulate their needs, were open to ideas on how to develop the design, were able to make decisions.

“They were able to plan for the whole package including interiors and landscaping to result in a complete project, which reflects themselves and their lifestyle.”

Malman’s construction, the architect’s design, the landscaping architecture and the interior design colour scheme and style all came together to create a luxurious top-end home.

Have a home that could feature in Weekender? We’d love to see it. Email: weekender@theherald.com.au.

Smartphone
Tablet - Narrow
Tablet - Wide
Desktop